Dalmacija

Scroll

Pantarul

Šarmantni dubrovački restoran pružit će vam osjećaj topline doma interijerom i okusima

Ul.  kralja Tomislava 1,  Dubrovnik

Ovaj dubrovački restoran jedno je od onih mjesta na kojima se jede dobro za nevelik novac, a valja spomenuti i kako Pantarul posebno poštuju domaći ljudi. Jednom kada isprobate njihov meni podijeljen u nekoliko logičnih sekcija, bit će vam jasno i zašto. Ovdje se jede ukusna domaća hrana upakirana u restoransku formu, ona koja grije tijelo i puni srce. Kao favorite svakako bismo izdvojili zapečenu guščju jetru, rižoto od šafrana s grill lignjama i chorizom te poširanu oradu. Osim hrane, u Pantarulu bi vas mogla osvojiti i zanimljiva vinska lista, ali i predanost malim proizvođačima. Ovdje se, naime, posebna pažnja posvećuje detaljima poput ručno izrađenih tanjura ili kuharica vlasnice restorana Ana-Marije Bujić koje će vas, listajući ih dok čekate svoj tanjur, natjerati da dio entuzijazma koji se doživljava u Pantarulu sa sobom ponesete kući.

Corto Maltese

Domaći gosti su jedva dočekali otvaranje ovog popularnog mjesta, a oni su spremni za pravi početak sezone!

Obrov 7, Split

Splitski restoran Corto Maltese mjesto je na koje se dolazi uživati u zanimljivim jelima zabavnih naziva, prostranoj terasi i pogledu na otvorenu kuhinju gdje chefovi Toni Boban i Marijo Sučić funkcioniraju kao jedno i stvaraju ukusna mala umjetnička djela. Sa svakim novim jelom ovaj dvojac, može se primijetiti već na prvi pogled, pokušava biti što kreativniji, a koliko su u tome uspješni dokazuju i njihovi raskošni tanjuri. Najprepoznatljivije jelo ovog restorana zasigurno je rižoto od dimljenih pizdica, a onda su tu i zanimljive kombinacije poput trgane janjetine ili pak goveđih obraza simbolično nazvanih Bezobrazno govedo. U restoranu Corto Maltese vode se idejom da od jeftinijih namirnica naprave nešto doista fino, a to im, čini se, za sada odlično polazi za rukom.

konoba Boba

Tjestenine s grancigulom i morskim ježincem i više su nego dovoljan razlog za posjet Murteru

Butina 22, Murter

Među zanimljivijim restoranima Šibensko-kninske županije svakako je i murterska konoba Boba. Boba nudi sjajne namirnice bez prevelikih intervencija, sjajno izbalansiranih okusa koji će vas nagovoriti na povratak. U svom stažu, koji je dulji od deset godina, skupili su brojna priznanja za svoju kuhinju: potvrđivali su Michelinove preporuke iz godine u godinu, član su udruženja JRE, a glavni chef Vjeko Bašić 2018. proglašen je chefom godine prema vodiču Gault Millau. Upravo smo zato pri obilasku ove konobe očekivali puno pa dobili sve to i još malo više upakirano u izvrsna hladna predjela kao što su nekoliko vrsta carpaccia, zatim odlične domaće njoke i buzaru na drugačiji način, a potom i nešto inovativnije kombinacije poput tagliolina s grancigulom i ikrom morskog ježinca. Uz uživanje u kreacijama chefa Bašića svakako preporučujemo i pogled na vinsku kartu gdje će vas dočekati domaća imena poput Bibicha, Tomca i Šembera, ali i ona svjetska  poput Billecart Salmona ili Pola Rogera.

Bokeria
kitchen & wine bar

Jela koja intrigiraju i opuštena atmosfera glavne su karakteristike ovog splitskog restorana

Domaldova ulica 8, Split

Planirate li Bokeriju posjetiti sami, potražite mjesto s pogledom kroz velike rastvorene prozore jer prolaznika ne manjka pa dok uživate u jelu, možete promatrati što se zbiva oko vas dok čekate svoj tanjur. A onda, kada pred vas stigne jedno od jela iz Bokerijine kuhinje, osim u pogledu, uživat ćete i u sjajnim okusima. Jela su ovdje osmišljena da zaintrigiraju, upakirana u neke nove forme. Tako u Bokeriji možete birati između, primjerice, hrskavih okruglica s bešamelom i pršutom, rolice od bakalara i salate s biftekom za predjelo ili pak domaćih raviola, janjeće koljenice sa souffleom od palente i gorgonzole za glavno jelo. Osim uživanja u odličnoj hrani i istim takvim vinima, u Bokeriji smo naučili još jednu važnu lekciju, a to je da je uvijek važno pitati te kako je opušteno osoblje itekako velik dio svakog restoranskog iskustva.