Dalmacija

Scroll

Restoran 360

Ovo je najljepši restoran u Hrvatskoj, a njihova vinska karta je upravo spektakularna. Prilično su i hrabri kad vam za prvo jelo posluže mrkvu.

UL. SVETOG DOMINKA BB, DUBROVNIK

Dubrovački Restoran 360 bez sumnje je najekskluzivniji restoran koji Hrvatska u ovom trenutku ima. Zamislite si da u vedroj listopadskoj večeri dolazite na vrh dubrovačkih zidina. Ispred vas puca pogled na gradsku luku koja i dan-danas ima istu funkciju kao i početkom 16. stoljeća kad je poprimila svoj konačni oblik. Osupnuti doista spektakularnim pogledom, iz vašeg upijanja svakog trenutka koji ondje provodite prene vas glas konobara koji će predložiti čašu pjenušavog vina. Mi smo se ovaj put odlučili za čašu Tomčeva Diplomata i nastavili uživati u prizoru.

Boškinac

Ovaj restoran epicentar je otočke gastronomije i svakako ga vrijedi doživjeti

ŠKOPALJSKA ULICA 220, NOVALJA

U sezoni 2020. u Boškincu, prošlogodišnjem pobjedniku Dobrih restorana u kategoriji visoke kuhinje, odlučili su na tanjurima prezentirati isključivo otok Pag, odbacujući i ličku teletinu. Boškinčev meni iz 2020. doima se elegantnijim od prethodnog, iako teško možemo prežaliti jela poput lažne carbonare sa sipom i pjene od paškog sira, koje je bilo izuzetno okusom moćno jelo, ili aromatičnu roladicu od mliječne janjetine s kremom od karameliziranih mrkvi, emulzijom od borovih iglica i konfitiranim krumpirom. Boškinac je doista pravi epicentar otočke gastronomije. Borbu s posljedicama pandemije i kasnijeg početka sezone minimiziraju stalnim promotivnim akcijama smještaja i degustacijskih večera. Za one sklonije tradicionalnijem pristupu tu je i konoba u kojoj spremaju ribu na gradele, tuna steak, koljenicu ispod peke, makarune s toćadom, hobotnicu po novaljski i razne druge klasike. Jedno je sigurno – Boškinac se isplati doživjeti.

Lešić Dimitri

Ovdje je nemoguće dobiti stol ako niste jako uporni. A to puno govori o reputaciji restorana

6, Don Pavla Poše 1, 20260 korčula 

Korčulanski Lešić Dimitri impresivan je u svakom pogledu, od lokacije, preko servisa, do odličnih jela i jako dobrog uparivanja lokalnih vina s domaćim okusima. Ovo mjesto već godinama slovi kao mjesto za fino uživanje u hrani, a početkom ove godine svoju je reputaciju potvrdio i Michelinovom zvjezdicom. Iako takvo priznanje diktira određena pravila i možda pomalo uštogljen stil, u LD Restaurantu se njeguje, slobodno se može reći, jedinstven koncept – u pitanju je Michelin restoran u mediteranskom duhu. Upravo taj opušteni mediteranski koncept Michelina rezultat je zamisli Marka Gajskog, glavnog chefa i nosioca restorana. Uspijete li u LD-u ugrabiti svoje mjesto, imat ćete priliku uživati u degustacijskim sljedovima od tri ili šest jela.  Vinska lista u LD-u očekivano je dobra, a za potpuni doživljaj tu su i deserti koji vas, bez obzira na sezonu, na kraju večere ostavljaju bez riječi.

Foša

Ovaj zadarski restoran etablirao se kao restoran za "klasičare", ali došlo je njihovo vrijeme da vam pokažu što stvarno znaju

ulica kralja dmitra zvonimira 2, zadar

Za one koji još nisu imali prilike sjediti na prostranom platou restorana Foša, koji doslovce uranja u more, vrijedno je spomenuti kako se radi o iznimnoj lokaciji s koje vam, dok vam u čaši perlaju mjehurići dobro ohlađenog pjenušca, pogled puca na otočiće zadarskog arhipelaga. Foša se, budući da posluje već desetljećima, etablirala kao restoran za “klasičare” koji ovdje dolaze na konkretan tuna steak ili uživati u jadranskim teškašima, plemenitoj ribi veće kilaže s gradela. Ipak, stvari se ovdje mijenjaju. Naravno, spomenuti amblemi i dalje su na meniju, no ako pomnije pogledate meni, shvatit ćete da je bitno razigraniji nego prije nekoliko godina. Na istom ćete tako pronaći carpaccio od škampa u kombinaciji s naribanom kamenicom, gelom od zelene jabuke, uljem kopra i čipsom aromatizirane riže ili pak tartar od tune i foie gras mariniran u sojinu umaku, s emulzijom jabučnog octa iz barriquea i majoneze od wasabija.

Pelegrini

Spektakularan spoj tradicije i fine dininga u jednom od najvažnijih domaćih restorana

Ul. jurja dalmatinca 1, šibenik

Teško možete pronaći chefa u Hrvatskoj kojem je pošlo za rukom da postane sinonim grada, kao što je to slučaj Rudolfa Štefana i Šibenika. Na ovoj sada već prepoznatljivoj šibenskoj adresi već se godinama traži mjesto više, a Pelegrini je od samog početka ostao dosljedan početnoj filozofiji – uzdizanje tradicionalnih jela na razinu fine dininga. Tako ćete na njihovom meniju naći i prukljansku frigaturu te tingul od kokoše, ali i daleko modernije te kompleksnije kombinacije. Isprobali smo na ovom mjestu čitav niz jela i baš nikada nismo ostali razočarani, a naše su više nego pozitivne reakcije potvrdili i Michelinovi inspektori koji su 2018. godine Pelegriniju dodijelili zasluženu Michelinovu zvjezdicu. A chef Rudolf Štefan sa svojim je timom uspješno opravdava i danas.

Štorija

Na splitskoj rivi se opet dobro jede, ne propustite sjajnu grdobinu s dimljenim dagnjama

Obala hrvatskog narodnog preporoda 15, split

Bez obzira želite li sjediti na prostranoj terasi na kojoj ste dovoljno zaštićeni od pogleda prolaznika ili u finijem unutarnjem prostoru koji kao jedan od glavnih interijerskih aduta ima otkrivene stare zidine koje prirodno drže temperaturu ugodnom čak i usred ljeta, jedno je jasno: u Štoriji ćete zasigurno uživati u vrhunskim zalogajima chefa Ivana Pažanina. Uz provjereno dobre morske kombinacije okusa poput kuhane pa pečene hobotnice ili odreska tune, u Štoriji bi vas mogli iznenaditi i telećim obrazinama, janjećim rebricama ili junećim fileom te slatkim zalogajima u formi pite od limuna ili pak jabuke. Ako pak volite iznenađenja, tu su degustacijski meniji od šest ili osam sljedova, a kada je u pitanju izbor vina, najbolje je prepustiti se osoblju pa uživati u nekoj od vrhunskih domaćih etiketa.