Dalmacija

Scroll

Cantinetta

Ovdje se posebno njeguju okusi tradicionalnih skradinskih jela

Aleja skradinskih svilara 7,  Skradin

Cantinetta u Skradinu slovi za mjesto gdje se njeguje dobra gastronomija, posebice okusi lokalnih skradinskih jela. Otvorena je prije petnaestak godina na mjestu nekadašnje konobe gdje se prodavalo vino, koja je ujedno bila i mjesto druženja Skradinjana koji su rado svraćali na čašu razgovora, a danas je jedno od onih mjesta gdje se jede sjajan skradinski rižot, čokalice, sipice, jegulje, školjke i kamenice. Osim ribljih, tu su i mesni specijaliteti poput tatarskog od lokalne buše, kotleta od janjaca iz okolice ili goveđeg repa kuhanog na “umido”. Ne smijemo zaboraviti niti skradinsku tortu i crumble s domaćim voćem, uz sladoled i mendulat u kojem smo u Cantinetti posebno uživali, a dobro je spomenuti i skromnu listu pomno biranih lokalnih vina nadopunjenu pokojom svjetskom etiketom više klase.

Konoba Maha

Pogled na bilo koji njihov tanjur otkriva:
ovdje se tradicija servira na moderan način

Vrsi bb, Žrnovo, korčula

Ranč Maha svojevrsno je seosko domaćinstvo smješteno sedam kilometara od grada Korčule prema Veloj Luci. Iako biste prema klasifikaciji očekivali “seoski ranč”, zapravo dolazite u prelijep vrt okružen maslinama unutar dalmatinskog krša, s decentno postavljenim stolovima, a gastronomska ponuda je na razini finog restorana. Dobra je vijest kako vrijeme Covida braću Ivana i Jakšu, vlasnike ranča, nije nimalo slomilo, nego su, dapače, izolaciju iskoristili te zasadili ozbiljan vrt prepun raznog povrća, a nakon ranojutarnjeg bavljenja vrtom, eksperimentirali su u kuhinji, iz čega se rodio ovogodišnji meni, koji možete probati u à la carte izvedbi ili kao degustacijski jelovnik koji umjesto vina mogu pratiti njihovi kokteli, za koje je zaslužan Jakša. I kada jednom ispred sebe ugledate koji njihov tanjur, jasno će vam biti kako se ovdje tradicija servira na moderan način te kako se nalazite na mjestu na kojem ćete pojesti do sada neviđenu varijantu soparnika ili pak janjeće kotlete i hobotnicu s gradela čija priprema traje čak sedam sati. Na kraju, shvatit ćete kako je Maha odličan odabir za bijeg iz grada i cjelodnevno uživanje u blagodatima Korčule.

KONOBA ADIO MARE

Ova otočka konoba i dalje izvrsno radi u listopadu, a više od 40 godina ovdje se jako dobro jede

Ul. Marka Pola 2, Korčula

Adio Mare je jedan od najstarijih restorana u gradu Korčuli, otvoren prije 46 godina, davne 1974., i oduvijek slovi kao dobro mjesto za ručak ili večeru. Otpočetka su bili orijentirani na domaću lokalnu hranu, s time da se kuhalo na teće, uz neizbježne gradele, koje i dandanas dominiraju na ulazu u restoran. Bili su poznati obiteljski restoran, dida Cvijo je upravljao gradelama, a u ponudi su imali ribu, ali i mesna jela. Veseli da još uvijek postoje mjesta poput restorana Adio Mare gdje se može pojesti odlična jadranska riba, ili nešto tradicionalno i dobro poput prave pašticade ili janjećih kotleta s grila. Zaključno, ako ste ljubitelj iskonskog i razmišljate o posjetu Korčuli – nemojte ni slučajno zaobići Adio Mare jer ćete kod njih jesti odlično i po korektnim cijenama.