Istra i Kvarner

Scroll

konoba Zijavica

Šarm ovoga kvarnerskog bisera zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima

Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga

Jedan od skrivenih kvarnerskih bisera svakako je konoba Zijavica, smještena tik uz prelijepu plažu Mošćeničke Drage. Ovo je mjesto poznato po svakodnevnoj ponudi glasovitih kvarnerskih škampi, a favoriti gostiju su i kuglice od bakalara, tartar od jadranske tune i slani inćuni s tostiranom grobničkom palentom krumpiricom. Raznovrsna riblja ponuda nikako ne isključuje mesnu, pa se tako u Zijavici uživa i u tri vrste mesnih jela. Baš kao i ostatak menija, deserti su također prilagođeni sezoni, a vinska karta, iako nevelika, sa sobom nosi dozu šarma baš kao i ostatak restorana pa smo sigurni kako baš nikog neće ostaviti ravnodušnim.

konoba Fakin

Preuređena konoba Marka Fakina, istarskog vinara, sada nudi ozbiljna jela od lokalnih namirnica!

Ul. Joakima Rakovca, Motovun

Iako poznatiji po sjajnim vinima, Marko Fakin je krajem prošle godine iz nešto skromnije obiteljske kušaonice stvorio konobu itekako vrijednu zadržavanja u Motovunu. Tako umjesto plata lokalnih sireva i narezaka sada iz proširene kuhinje konobe Fakin na stol stižu jela poput sezonskih krem juha, istarske maneštre, fuža, fritaje, špageta s kozicama i dagnjama ili pak junećeg gulaša. Posebna pažnja u konobi Fakin poklanja se i crnom tartufu, a zanimljivo je spomenuti i kako je važno, birajući glavna jela, odlučiti želite li na tanjuru imati okuse mora ili unutrašnjosti Istre. Sva se pobrojena jela na najukusniji način sljubljuju s, naravno, vinima vinarije Fakin.

Conca d'Oro

Ako ste u Rijeci, korisno je znati da se u ovom kultnom restoranu ponovno jako dobro jede

Kružna ul. 12, Rijeka

Conca d’Oro jedan je od riječkih restorana u kojem su, nakon uspona i padova, stvari napokon sjele na mjesto i ondje se odnedavno ponovno dobro jede. To, naravno, nije slučajno, a za izazovan zadatak vraćanja povjerenja gostiju zaslužni su chef Aleksandar Salević i Kristian Kozmić. Karta jela je vrlo široka, a cijene su i više nego prihvatljive s obzirom na kvalitetu. U Conca d’Oro restoranu tako možete pojesti neobično serviran, ali slastan i dobro začinjen tatarski biftek, domaće tjestenine te kruh koji također pripremaju sami. Osim jela, svakako treba istaknuti i pohvalnu razinu usluge, a sagledavši sve zajedno, Conca d’Oro konačno je postala ono što Rijeci kronično nedostaje – mjesto gdje se dobro jede za prihvatljiv novac u opuštenoj atmosferi koja poziva da produljite svoje druženje.