Istra i Kvarner

Scroll

monte

Da je gastronomska scena Liga prvaka u nogometu, Monte bi bio jedan od najpouzdanijih igrača

Ul. Montalbano 75, Rovinj

Trud, rad i različitost uloženi u baš svaki tanjur koji ćete u ovom restoranu isprobati, osim naravno gostiju koji se dive i vraćaju, priskrbili su Monteu i velik broj značajnih priznanja. Tako se vlasnici Tjitske i Danijel Đekić može pohvaliti visokim brojem bodova u vodiču Gault & Millau iz godine u godinu, članstvom u udruženju Jeunes Restaurateurs d´Europe, a 2017. Monte je postao i prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Tehnikom, servisom i maštovitošću u izvedbi jela, tvrdimo kako je doista riječ o jednom od najvažnijih restorana u zemlji. Njihova karta sastoji se od tri menija po sedam sljedova, a moguće je sastaviti i vlastiti meni od tri slijeda. Sljedovi dolaze u tri boje, crvenoj, plavoj  i zelenoj, a koju god odabrali, vjerujemo, baš nikada nećete izaći razočarani.

Marina

Na ovoj novigradskoj adresi kuha se originalno, brancin je sjajan, ali pravo iznenađenje su tripice od jakobovih kapica!

Ul. Sv. Antona 38, Novigrad

Iako godinama prepoznatljiv po precizno pripremljenim ribljim jelima, restoran Marina u Novigradu je, otkad ga je preuzela jedna od najboljih domaćih chefica, mjesto na koje se odlazi po dozu uzbudljivih i beskompromisnih tanjura. Marina Gaši danas kuha prilično originalna jela jer, naime, ne postoji puno mjesta na kojima se uživa u tripicama od Jakobovih kapica ili mariniranom brancinu s koromačem. Takvo se što gostima koji se prvi puta zateknu u njezinom restoranu može ili ne mora svidjeti, ali jedno je sigurno – uzbudljivost i inovativnost ne mogu joj se osporiti. U restoranu Marina meni ne postoji, nego gosti biraju između četiri i šest sljedova za ručak i šest ili osam sljedova za večeru, a osim Marinine sjajne kuhinje valja spomenuti i bogato vinsko znanje Davora Buršića koji je pak na popis odabranih etiketa uvrstio kako istarske vinske hitove, tako i svjetske uspješnice.

cap aureo

Rovinjski Grand Park je spektakularan, ali kuhanje Jeffreyja Velle je možda i bolje

Šetalište Vijeća Europe 6, Rovinj

Rovinjski Grand Hotel Park i tamošnji restoran Cap Aureo s dolaskom chefa Jeffreyja Velle postao je mjesto bogatije na nekoliko razina. Ovdje se danas jede spektakularna hrana spremljena od naizgled jednostavnih namirnica poput cvjetače i poriluka, ali se i uživa u sjajnim slasticama najbolje domaće pastry chefice Petre Jelenić. Meni je složen od dvadesetak jela koja chef stalno mijenja i iako se na prvi pogled čini kako ona i nemaju prevelike veze s Istrom, na kraju ipak sve ima smisla. Vella je po svom dolasku vrlo studiozno složio mrežu malih proizvođača mesa, ribe i povrća tako da svako jelo u sebi ima istarsko srce – lokalnu namirnicu. Dobro je spomenuti i kako u Cap Aureu ne postoje zadana jela koja idu u sljedovima, već sami slažete svoju priču, a vinska karta je također vrlo opsežna, što se i očekuje u ovakvom tipu restorana. Tako ćete ovdje naći popriličan broj etiketa šampanjaca, vintage šampanjaca, pjenušaca, dok su mirna vina većinom proizvod hrvatskih vinarija.

SAN ROCCO

Ovaj istarski restoran idealno je mjesto za uživanje u spektakularnim okusima bijelog tartufa

Srednja Ulica 2, Brtonigla

Bijeli tartuf spektakularna je namirnica, raritetna i ekskluzivna, a Istra je jedno od njezina dva najvažnija svjetska staništa. Jedna od provjerenih adresa gdje možete uživati u njemu svakako je restoran i boutique hotel San Rocco u Brtonigli. Ovdje možete kušati nježnu tjesteninu bogatu velikim komadima brancina. Nema se tu što puno reći kad je posluženo jelo ludo aromatično, a opet vrlo delikatno okusom. Sve to još je i bolje kad sve velikodušno prelijete jednim od San Roccovih maslinovih ulja. Naime, maslinarstvo igra veliku ulogu u obitelji Fernetich čiji se maslinici prostiru na više od pet hektara na području Brtonigle. Budući da je zbog globalne pandemije koronavirusa prilično komplicirano zaputiti se u Toskanu, jedna od boljih ideja je zaputiti se u hram obitelji Fernetich i jednostavno – uživati.