Istra i Kvarner

Scroll

johnson

Ovo je već desetljećima provjerena kvarnerska adresa na kojoj se dobro jede!

Majčevo 29b, Mošćenička Draga

Johnson je već desetljećima provjerena kvarnerska adresa na kojoj se dobro jede. Iza ovog kultnog mjesta stoji Dragan Jurdana koji je dobro razvio mrežu lokalnih dobavljača ribe i povrća te škampara, pa je svježina ovdje imperativ. Johnson je smješten poviše Mošćeničke Drage s pogledom koji puca na dio Kvarnerskog zaljeva pa je poseban osjećaj već i samo uživati na njihovoj terasi i diviti se prizoru, a dodate li tome mirise iz kuhinje, cijeli doživljaj postaje još bolji. Kada je, dakle, riječ o meniju, prilično je teško izdvojiti što ne biste trebali propustiti i iako imaju skroman broj mesnih jela, naša je preporuka svakako morska varijanta. Njihov carpaccio od plemenite ribe, riblju juhu i moćan crni rižoto definitivno vrijedi isprobati, a Johnson je i jedno od onih mjesta na kojem nikako ne želite zaobići niti dobru buzaru od škampi i školjaka ili pak ono najjednostavnije – svježu ribu na žaru.

ALLA BECCACCIA

Ovo je pravi obiteljski restoran s odličnim jelima od mesa i domaćih pašti

Ul. Pineta 25, valbandon, Fažana

Alla Beccaccia već je godinama na glasu kao provjerena gurmanska adresa ako se zateknete u blizini Pule, o čemu svjedoči Michelinova preporuka, kao i prošlogodišnji naslov najboljeg hrvatskog tradicionalnog restorana po izboru Dobrih restorana. Radi se o obiteljskom restoranu obitelji Radolović, koji je utemeljio otac Pino, poznati strastveni lokalni lovac, a sam naziv konobe Alla Beccaccia (tal. šljuka) asocira na divljač, pa ćete se tamo počastiti i sjajnim jelima od divljači, domaćim paštama i jelima ispod čripnje (peke) – jarićima, janjetinom ili telećom koljenicom. Ponuda je, jasno, zasnovana na mesnom meniju koje upotpunjuju domaćim paštama, maneštrama i drugim tipičnim jelima Istre, a iako se nalaze pokraj Fažane i mora, ribu zbog neizvjesnosti pri nabavi i cijena više nemaju u ponudi. Nedostatak iste nadoknađuju odličnim kućnim vinom, a za one koji se nakratko žele odmoriti, nedaleko od kolibe nalaze se i obiteljski apartmani visoke kategorije.

vodnjanka

Mjesto za guštanje u pravoj tradicionalnoj istarskoj kuhinji, i to posebno izvornoj pulskoj

Ul. Dinka Vitezića 4, 52100, Pula

Vodnjanka je glasovita trattoria s tradicijom duljom od 60 godina, gdje se mogu kušati izvorne istarske delicije i jela – maneštre, pašta, šugovi, ali i riblja jela poput kadela (morskog psa) ili brudeta sa stupanom palentom. Ugođaj u Vodnjanki je domaći i atmosfera je ugodna, ali najvažniji korak po ulasku u ovaj restoran svakako je baciti pogled na jednostavnu ploču s ponudom jela dana. Ipak, valja pripaziti, lako se izgubiti među okusima i mirisima pa poželjeti naručiti sve i ono morsko i ono kopneno – paštu s kaneštrelama (školjkama), kadela (morskog psa), sipice, savor od trlje, brudet ili polpete, šugo s njokima ili venezianu, odabir je zbilja težak. U ponudi je i vrlo dobra kućna malvazija Marka Geržinića, a izbor butelja se zasniva na vinima Istre. Odabir etiketa nije prevelik, no svaka je zapravo prava delicija!

konoba morgan

U ovoj istarskoj konobi već se godinama kuhaju odlična jela od divljači

Bracanija 1, 52474, Brtonigla

U konobu Morgan isplati se navratiti u bilo koje doba godine jer se na njihovim tanjurima izmjenjuju namirnice onako kako nalažu godišnja doba. Glavnu ulogu baš uvijek imaju jela od divljači, a meni se izmjenjuje četiri puta godišnje. Posebnu pažnju ovdje privlači battuta, jelo nalik tatarskom bifteku koje se, umjesto struganjem, dobiva tako da se meso tuče sve dok ne postane mekano, ali i tanjuri koji slave bijeli tartuf. Osim jela, nije zanemariva niti vinska lista na kojoj se posebno ističe vinarija Veralda kao dugogodišnji susjed i prijatelj konobe Morgan, a valja spomenuti i vrt i terasu samog restorana s koje puca  jedan od najljepših pogleda na vinograde, maslinike i more.