Nagrada "Andrej Barbieri" za mladog chefa 2020.

"Ne želim se osvrnuti za 40 godina i osvijestiti da nisam pokušala. Zato sam otvorila restoran!"

Ivana Bekavac

Scroll

Kad je svoju ideju da otvori vlastiti lokal izrekla na glas, svi su je odgovarali pozivajući je na još jedno preispitivanje svoje odluke. Svjedoci smo da ipak nisu uspjeli i Ivana Bekavac je u svojoj 27. godini otvorila Kut. Malu simpatičnu zalogajnicu koja je od samog otvorenja postala omiljeno mjesto u gradu gdje se jede dobro, kvalitetno i za nevelike novce. Ipak, moraš biti pomalo lud ili ludo hrabar da se odvažiš na takav pothvat, a u jednom razgovoru spomenula je kako se vodila mišlju da nema što izgubiti, osim obogatiti se za vrijedno iskustvo i osiromašiti za nekoliko nula na bankovnom računu.

Moje najdraže mjesto na svijetu je Kut na Visu, gdje se nadam da ću dočekati starost. Kad sam frendovima objašnjavala gdje će biti moj lokal, uvijek sam to opisivala rečenicom: “Znaš, tamo u kutu u Varšavskoj” i shvatila koliko sam podsvjesno povezana s viškim Kutom da je i ime za lokal isplivalo na površinu nekako prirodno.

U novi prostor uložila je baš sve što ima. Cijelu sebe. I ljubav, i novac, i suze, i smijeh i živce, baš sve! To sigurno nije najljepši prostor u gradu, niti ima najudobnije stolice i porculanske tanjure. Ipak, jedno je sigurno, a to je da taj prostor ima dušu, a to se na kraju krajeva ne može kupiti. Koncept je da koncepta nema. Želja joj je bila da se u Kutu jede dobra nepretenciozna hrana koja će biti vrijednost za novac, što je i postigla. Dnevna ponuda od tri do četiri sezonska jela s puno improvizacije ono je što vas očekuje u nevelikoj zalogajnici u zagrebačkoj Varšavskoj 18. Priznaje kako ju je suradnja s Dinom Galvagnom najviše oblikovala kao cheficu.

„Često je znao čupati kosu zbog mojih improvizacija i znao mi reći da nešto nije u redu s mojim kuhanjem. Ali to sam ja. Baš volim osmišljavati nešto iz ničega, volim se igrati i otkrivati nove stvari. Nisam rob recepata i preciznosti“, otkrila nam je Ivana Bekavac.

Svoj kulinarski put započela je na prestižnom Culinary Institute od America (CIA), da bi se potom okušala u kuhinji slovenske Hiše Franko pod vodstvom danas iznimno cijenjene Ane Roš. Zahvaljujući svojim kulinarskim sposobnostima proputovala je svijet, a široj javnosti poznata je i po angažmanu u kulinarskom showu „Kuhan i pečen“. Iako se radi o iznimno stresnoj profesiji, kaže kako će se ostaviti kuhanja čim se u njoj pojavi sumnja želi li to i dalje raditi. Kad bi dan trajao dulje od 24 sata, možda pri pred nama stajala i buduća psihologinja s diplomom budući da joj je veliki san da upiše studij psihologije. 

Nagrada „Andrej Barbieri“ za mladog chefa u usponu dodjeljuje se u sklopu izbora Dobri restorani. Naime, mladog chefa biraju već etablirani kolege chefovi. Ime nagrade ne zahtijeva dodatnu elaboraciju – naravno, radi se o chefu koji je obilježio velik i važan dio moderne hrvatske gastronomije.