PLAVI PODRUM

Sjajna vinska karta samo je jedan element u kolažu ovog kvarnerskog bisera koji traje desetljećima

RESTORAN PRIJATELJ VINA 2020.

Scroll
U vološćanskoj uvali gdje se ljuljuškaju ribarske brodice smjestio se ovaj prostor koji radi neprekidno punih 120 godina, u početku kao pansion, a posljednjih 50 kao restoran. U Plavom podrumu jela se pripremaju od lokalnih namirnica vrhunske kvalitete. Jer, kod vlasnice, poznate sommelierke Daniele Kramarić, drugačije ne može ni biti. Plavi podrum je sofisticiran, dosljedno elegantan, perfekcionistički i s gostom uvijek u prvom planu. Posljedica je to godina iskustva Daniele Kramarić, stoga ne čudi da su sommelieri izabrali upravo Plavi podrum za restoran s najboljom vinskom ponudom u Hrvatskoj, koji je time postao pobjednik u kategoriji Prijatelj vina po izboru Dobrih restorana 2020.Ovaj se kvarnerski biser može pohvaliti zavidnom listom svjetskih pjenušaca i šampanjaca, a brojka mirnih vina mjeri se u stotinama. Tako ćete ovdje pronaći najbolja hrvatska vina, velik izbor vrhunskih slovenskih vina, odličnu selekciju odabranih talijanskih i francuskih vina, kao i ponajbolja vina Novog svijeta.

Uz inzistiranje na kvaliteti Plavi podrum posebno potencira i predstavljanje široke palete lokalnih vina, ponajprije istarske malvazije i terana čije ćete najbolje predstavnike ovdje bez teškoća pronaći

"Vrlo je važna veza između ugostitelja i dobavljača, poljoprivrednika, ribara, škampara. To se mora održavati jer ta suradnja nije samo posao, to su trenuci koji znače, trenuci koji traju. Ista je stvar i s gostom. Svakom gostu treba se posvetiti, udovoljiti mu, imao on pola sata ili tri sata vremena za ručak ili večeru. A biti uspješan, imati uspješan restoran znači da je gost sit, da mu lagano vibriraju koljena i da na kraju u ustima ima okus dobrog espressa."

Daniela Kramarić, vlasnica i glavna sommelierka Plavog podruma

U pravo Plavi podrum jedan je od rijetkih restorana koji drži zavidnu razinu ponude ribe, rakova, školjaka i tartufa što je naravno i jedan od razloga zašto su još uvijek jedini restoran u Hrvatskoj koji je dospio na San Pellegrinovu listu sto najboljih restorana na svijetu i to čak dvaput: 2008. i 2010. godine, a i godinama su dio udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe.

– U našoj kuhinji koristi se sve što ovaj kraj godinama daje, ali to ne znači da sve mora biti lokalno i zatvoreno. To znači da svako jelo ima pečat Kvarnera, a to se može postići dodavanjem nekog začina, kvarnerskog škampa, lošinjske lignje, goranskog voća i gljiva, istarskih ulja i tartufa… Sve je to od doma. I svega ima cijelu godinu – objašnjava Daniela.

U Plavom podrumu jede se sve iz mora i s kopna iz Primorja i Gorskog kotara. No, da bi se sve to postiglo, najvažniji je ljudski faktor. Jer, uz sve najbolje namirnice svijeta ako ne znaš biti vođa svog tima i ako ti gost ne može postati i prijatelj, ako – ukratko rečeno – ne znaš s ljudima, ako nisi vjeran sebi i svojim idealima, ako nisi sposoban mijenjati se kada treba, ako nisi čovjek, onda ni pun tanjur najfinije hrane koju za nekoga pripremiš ne vrijedi ništa. Jer, najbitnija je emocija. Jesti ovdje nikada nije značilo puku konzumaciju već doživljaj, savršenstvo sparivanja vrhunske hrane, vina i maslinovih ulja.