Slavonija

Scroll

RESTORAN DUNAV

Jela od prvoklasne riječne ribe čekaju vas u prelijepom ambijentu uz Dunav

UL. JULIJA BENEŠIĆA 62, ILOK

Nevelikih kapaciteta i nestvarno lijepe pozicije, ovaj hotel, barem sudeći po nekolicini gostiju s kojima smo za vrijeme našeg dolaska dijelili terasu, sad već privlači i strance željne mira i jednostavne lokalne hrane, a kako i ne bi kada se u restoran hotela Dunav dolazi se na tradicionalna riblja jela i meso s roštilja, njihov čuveni fišpaprikaš bez kostiju, kao i iločki ćevap te jela od smuđa i soma. Ne smijemo zaboraviti niti slatke zalogaje od kojih se ovdje najviše ponose taškama, domaćim raviolima punjenim domaćim pekmezom posutim makom, orasima ili šećerom, ali niti mikroregionalnu vinsku listu s pretežito iločkim etiketama. Važno je spomenuti i da osim odlične hrane, popularnosti restorana Dunav zasigurno doprinosi i priznanje Bib Gourmand, koje Michelin dodjeljuje restoranima u kojima se može dobro jesti za nevelik novac.

RESTORAN JOSIĆ

Ponajbolji baranjski vinar postao je pravi chef svog restorana u kojem se danas izvrsno jede

PLANINA 194, ZMAJEVAC

U Zmajevcu, u sjeveroistočnom kutu Baranje, gotovo je svaka kuća veći ili manji vinski podrum odnosno surduk. Od svih mogućih tipova ugostiteljstva ovdje se jede pa možda i najbolje. Ovdje rade sjajan perkelt od patke. Jako ukusnu kombinaciju pačjeg mesa kuhanu na jušno s crvenom paprikom služe kako je i uobičajeno, s tjesteninom. To su domaći trganci sa svježim sirom i preprženom slaninom po vrhu.Zasigurno nećete ostati ravnodušni ni otvorenim dijelom kuhinje gdje se na vatri pripremaju fiševi, peke i riba na gradeli. Ovdje se osim navedenog jede jako dobar fiš, a sasvim će vas razgaliti šaran na rašljama. Josići su bez pretjerivanja uspjeli stvoriti jednu od najboljih hrvatskih gastronomskih priča uopće.

 

DIDIN KONAK

U baranjskom restoranu u kojem se uvijek traži mjesto više uživa se u odličnom smuđu i fišu

Petefi Šandora 93, kopačevo

Nedjeljni ručak pogotovo je popularno vrijeme za odlazak na gurmanski izlet, a jedna od omiljenih lokacija, barem sudeći po gužvi na koju smo naišli prilikom svoga posjeta, restoran je Didin konak u Kopačevu nedaleko od Kopačkog rita. Među lokalnim specijalitetima, ako se zaželite, možete pronaći i pohane riblje krakove s krumpirićima i tartarom, a svakako treba dati priliku smuđu u pivskom tijestu i perkeltu za koji je potrebna prethodna narudžba. 

Crna svinja

Ovo je hram slavonske gastronomije gdje se obrazine tope u ustima, a cijene su pristupačne

Ul. ovčara 3, čepin

Crna svinja neobičan je, jedinstven ugostiteljski projekt. Smješten u sto godina staroj štali od opeke, u prostoru svojevrsnoga slavonskog country cluba, nazvanog Terra Negra, na čijem se uređenju očito nije štedjelo. Sve je tu, i tradicija i moderna. Hram slavonske gastronomije u verziji 2.0. Osim specijaliteta od crne slavonske svinje, restoran nudi i steakove iz vlastite proizvodnje. Restoran Crna svinja zaslužuje da se radi njega prevale i veće udaljenosti. I premda im je sigurno lakše preživjeti krizna vremena jer posluju unutar velikog pogona, i to najvećim dijelom “od polja do stola” – proizvode gotovo sve za svoju kuhinju, od brašna i ulja do mesa – tu se vrlo pošteno radi na unapređenju slavonske kuhinje.