Grad Zagreb

SCROLL

Nav

Teško ćete pronaći restoran koji
svojevoljno ukida tri stola jer smatraju da se ne mogu kvalitetno posvetiti svakom gostu

Masarykova ul. 11/1, Zagreb

U jednoj od zagrebačkih donjogradskih veža, u Masarykovoj ulici, prije nepune godine i pol otvoren je Nav, prvi samostalni projekt Tvrtka Šakote. 

U nas nećete lako naći restoran koji, umjesto da pokuša ugurati još koji stol i još pokojeg gosta više, ukine tri stola jer je zaključio da se ne može kvalitetno, na najvišoj mogućoj razini, posvetiti svakom gostu.

„Ne prilagođavamo se da bismo postali pristupačniji. Treba nam petnaestak gostiju dnevno da bismo bili solventni. Uspjeli smo posložiti sustav, i ne možemo ga sad mijenjati. Kada i ako ne budem mogao kuhati ovako, onda neću ni kuhati, radit ću nešto drugo” – rezolutno kaže Šakota.

Dubravkin put

Bajkovita lokacija u samom centru Zagreba posebno mami na isprobavanje sjajnih deserata

Dubravkin put 2, Zagreb

Skriven u sjeni guste šume i romantične zagrebačke šetnice, ovaj restoran doista se može pohvaliti jednom od najljepših lokacija u gradu Zagrebu. Modernim interijerom, ravnih linija i bijelo-sive boje, dominiraju stakleni “vinski zid” i šank ispunjen vinskim čepovima što odaje dojam bogate vinske karte restorana. U svakom zalogaju jela koja ondje probate osjeća se da se u kuhinji poštuje namirnica i pazi na izvorne okuse, a doznali smo da su sva jela (osim txogitxu beef ribeye odreska) pripremljena od domaćih namirnica, na što su u Dubravkinu putu iznimno ponosni. Posebnu pozornost obratite na deserte za koje je ovdje zaslužan pastry chef Robert Bašić, jedan od najboljih u Hrvatskoj.

Mano

Jelen Matije Bogdana u Manu jedno je od najukusnijih jela koja smo kušali u Zagrebu

medvedgradska 2, Zagreb

Da ste prošle godine u ovo vrijeme htjeli probati jelo pripremljeno u kuhinji koju vodi Matija Bogdan, trebali biste prijeći nešto više od 1600 kilometara. Ipak, ni to ne bi garantiralo da ćete uspjeti u svojoj nakani, budući da je radio na poziciji direktora razvoja u jednom od najboljih restorana na svijetu. Radi se naravno o londonskom The Ledburyju, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice s obaveznom rezervacijom nekoliko mjeseci unaprijed. Ledbury nije bio samo još jedan restoran na Michelinovom popisu. To je bilo kultno mjesto koje je petnaest godina egzistiralo na samom vrhu svjetske gastronomije i gdje ni najbolji chefovi na svijetu nisu mogli dobiti stol tek tako iz jednostavnog razloga – jer su bili popunjeni. Kad vam danas ista ta misao prođe glavom, zaputit ćete se u šarmantno zdanje zagrebačke Gliptoteke, točnije u restoran Mano.

Mano2

Poznati restoran u najboljoj je formi do sada, a njihov degustacijski meni vrijedi probati

Radnička cesta 50, Zagreb

Restoran Mano2 već godinama spada u sam vrh kako zagrebačke, tako i hrvatske gastronomske scene. Postoji, naravno, cijeli niz razloga zašto se radi o etabliranom mjestu. Jedan od njih je vrlo maštovito i dovitljivo kuhanje Hrvoja Kroflina i njegova tima, zatim vrlo lijep servis za koji su najzaslužniji sommelier Marko Rundek i Miljenko Čehulić.

Mano2 otvoren je još 2012. godine i vrlo brzo je postao jedno od omiljenih mjesta u gradu, a posljednjih godina posebno se trude zadržati dovitljivost i svježinu u klasicima, što je bila primjerice sjajna janjetina s ovčjom skutom, ukiseljenim maslačcima, džemom od limuna i krumpirom u ugljenu, koja se teško može zaboraviti.

Noel

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vodi mladi i talentirani chef

 Ul. popa Dukljanina 1, Zagreb

Izvlačenje tradicije na površinu i spoj domaćih namirnica i recepata s francuskim tehnikama put je kojim Vokal želi dalje nastaviti raditi na meniju, svjestan da ima puno prostora za napredak. Nizala su se jela poput grdobine u vinu s mladim grahoricama i yuzu umakom od maslaca, odnosno beurre blancom, ali i vratine u demi glace umaku s tikvicama i patlidžanom, koju možete kušati kao dio ponude za ručak. A kad smo već kod ručka, bitno je spomenuti i da su, dok smo čekali idući slijed, u Noel ušetala dva gosta i naručila burger, dio bistro ponude restorana. Uvođenje takozvanog street fooda trend je koji se, djelomično uslijed korone, ali i općenite demokratizacije visoke kuhinje, javlja ne samo u Hrvatskoj, kod drugih kolega nagrađenih Michelinom, nego i kod inozemnih gastronomskih moćnika poput Renea Redžepija iz danske Nome.

Zinfandel's

U najljepšem zagrebačkom hotelu klasici su i dalje sjajni, a morate probati i neke nove adute

Ul. Antuna Mihanovića 1, Zagreb

Hotel Esplanade ovih mjeseci, kao i drugi, prolazi kroz teško vrijeme. Priljev gostiju je krajnje ograničen i neizvjestan, pa ipak fascinira profesionalnost i dostojanstvo kojim ovdje rade svoj plemeniti ugostiteljski posao. Krizu koja ih je pogodila, vjerojatno najtežu do sada, na tanjurima što dolaze iz kuhinje koju ambiciozno vodi Ana Grgić, jedna od najsjajnijih zvijezda hrvatske gastronomije, sigurno nećete osjetiti.