Grad Zagreb
Soi fusion bar
SOI je s razlogom najpopularniji zagrebački restoran
Ilica 50, Zagreb
Od samog otvorenja Soi se etablirao kao jedno od omiljenih mjesta u Zagrebu. Zapravo, ideja o otvaranju Soi Fusion Bara nastala je u glavama Vida Nikolića i Vedrana Gulina, koktel majstora. Od svojih početaka, nametnuli su se kao vrlo posebno mjesto, i po jelima i po karti pića. Suočen s globalnom pandemijom koronavirusa, i Soi je u potpunosti prešao na dostavu, a vrlo je zanimljivo da su na tržište plasirali koktele u konzervama koji su bili pravi hit za vrijeme adventa. Želite li uživati u Nikolićevim azijskim specijalitetima, poželjno je čak i rezervirati stol kako ne biste ostali razočarani, a Soi, vjerujte, vrijedi čekati.
Franko's Pizza & Bar
Okus hrane ovisi o kuharu (pizzaiolu), ali i o kvalitetnim namirnicama, a ovdje se koriste isključivo prvoklasne
Ul. Augusta Cesarca 4, Zagreb
Kad se lani otvorio Franko’s Pizza & Bar i nakon što smo probali pizze napuljskog stila s prvoklasnim sastojcima, postalo nam je jasno da se ne radi samo o običnoj pizzeriji, već da je Zagreb dobio jednu vrlo posebnu gastronomsku destinaciju. Naime, ovdje nisu posebni samo interijer ili glazba već i egzotični kokteli koji nastaju na njemu. Pizze svakako ulaze u kategoriju onih koje se pamte. Već pri prvom pogledu na meni lako je zaključiti da u pripremi koriste vrhunske sastojke – poput talijanske ricotte, mozzarelle fior di latte, mortadelu od vepra s tartufima, kremu od pistacija, perle od aceta balsamica s tartufima. Svakako se radi o mjestu vrijednom posjete.
Mali bar
Kod Ane se već godinama uživa u provjereno dobrim, inovativnim kombinacijama
Vlaška 63, Zagreb
Ako tražite mjesto nakon kojeg ćete imati osmijeh na licu zbog poslužene hrane, trebali biste otići u Mali bar. Iako se može doimati banalnim, radost jest najvažniji kriterij nakon izlaska iz restorana, a ako se ispunjava godinama, to možemo smatrati velikim uspjehom. Upravo je to slučaj s Malim barom Ane Ugarković. Mali bar ne nudi revolucionarnu hranu, ali to što radi jako je dobro i svakako vrijedno posjeta. Tamo će vas tako dočekati jela poput pašteta od pilećih i guščjih jetrica, srdele na savur u nešto drugačijem, inovativnijem izdanju te, primjerice, lungić u kombinaciji s kakvim dobrim sezonskim prilogom. Uz sjajnu hranu, Mali bar poznat je i po više nego ugodnoj atmosferi pa budite spremni da se na ovom mjestu zadržite satima, grickajući aromatične zalogaje chefice Ugarković i opuštajući se uz ugodan mir u samom centru grada.
Pod zidom bistro
Činjenicu da se nalazi ispod Dolca u ovom restoranu koriste do maksimuma
Pod zidom 5, Zagreb
Zagrebački bistro Pod zidom u posljednjih je nekoliko godina postao nezaobilazno mjesto u glavnom gradu, a u veljači ove godine preporučio ga je i Michelin, svjetski sinonim za gastronomsku izvrsnost. Blizina Dolca najvažnija je komparativna prednost restorana, a ona znatno utječe na sadržaj menija. Pod zidom mijenja meni sezonski, fokusirajući se na svježe sezonske namirnice, vrhunske kvalitete s tržnice Dolac. Tako ovdje možete isprobati primamljiva jela zadovoljavajućih porcija. Od izvanrednog tatarskog, preko tjestenine sa šalšom i ribe u škartocu pa sve do sezonskih deserata koji često uključuju različite aromatične biskvite i domaće sladolede. Za ljetnih dana poseban je užitak sjesti na terasu pa upijati atmosferu s obližnje tržnice, dok u hladnijim mjesecima poseban ugođaj pruža upravo jednostavno, ali efektno uređenje lokala. Ne smijemo zaboraviti niti šaroliku ponudu vina kojoj Pod zidom poklanjaju posebnu pažnju.
El Toro Burgers & Ribs
Ovo je omiljeno zagrebačko mjesto gdje se street food priprema na višoj razini
petrinjska 2, Zagreb
El Torov restoran u centru Zagreba mjesto je na koje se dolazi pojesti pravi street food, ali ne hrana u vrećici ili kutiji. Hrana koju poslužuju, na vrlo lijepim tanjurima, sofisticiranija je i jede se s guštom, onako kako treba – sjedeći uz sok, pivo ili čašu dobroga vina. Jela su spoj hrvatske kuhinje s latinskoameričkim okusima, a meni se nedavno ipak promijenio: na njemu su se pojavila nova jela, slasni burgeri kojima se chef Mihelj kroz godine proslavio na brojnim festivalima, ali i rebrica pripremljena na njegov prepoznatljiv način. Najbolje od svega, El Toro je savršena adresa na kojoj se jede stvarno ukusna hrana po pristupačnim cijenama, a sve to u samom centru grada.
Brokenships bistro
I nakon dvije godine, ovaj bistro izbacuje
vrlo dobre originalne tanjure
Katarinin trg 3, Zagreb
Brokenships, gornjogradski bistro koji se smjestio tik do Muzeja prekinutih veza, na zagrebačkoj gastro sceni djeluje sad već pune dvije godine. Nastao je kada su poslovni partneri Olinka Vištica i Dražen Grubišić, u suradnji s Marijom Curić, odlučili dodatno razraditi koncept muzeja koji već neko vrijeme uživa međunarodnu slavu. I nakon te dvije godine, na tanjurima ovog progresivnog restorana vidljivo je da je otvoren pod konzultantskom palicom Tvrtka Šakote, chefa proglašenog najboljim prema izboru Dobrih restorana 2019. godine.
apetit city
Restoran u koji su prije desetljeća počeli dolaziti štovatelji dobrih tanjura opet je otvorio vrata
MASARYKOVA 18, ZAGREB
Ove godine Apetit City proslavio je deset godina kontinuiranog rada i stjecanja vjernih posjetitelja. No, prava je istina kako je Apetit City već vrlo brzo po otvorenju u gradu postao prepoznatljivo mjesto kao urbani prostor gdje možete naručiti odličnu hranu, na moderno posloženim tanjurima, ali bez pretenzija da kuhinja postane fine dinning. Dapače, većina je gostiju upravo i postala vjerna restoranu zbog njihovih “klasičara”, jela zbog kojih se dolazilo i zbog kojih se dan danas dolazi. Tatarski, rižoto s raguom od sipe, fuži s istarskim tartufima i juneći file samo su dio specijaliteta iz njihove ponude za ručak ili večeru, a – važno je spomenuti – nedavno su u ponudu uveli i bogati popis jela za doručak ili brunch.
reunion canopy
Sezonski i svježi meni restorana koji i u vrijeme korone računa na vjerne goste
UL. KNEZA BRANIMIRA 29, ZAGREB
ReUnion Canopy restoran je koji u imenu domišljato kombinira konditorsku povijest Zagreba i obiteljska ili poslovna okupljanja, a specifičan je po svojoj orijentaciji na domaće namirnice, a ubrzo po otvaranju nametnuo se i kao ugodno mjesto za nedjeljni ručak po pristupačnim cijenama. Osim raskošnih ručkova, ovdje se uživa i u jelima kao što su domaća tjestenina i njoki, janjeća potrbušina ili pak rebarca, a onda je tu je i raznovrsna ponuda autorskih koktela i specialty kava. Još jedan plus ovog restorana jest i u činjenici da pripremaju jednostavna jela na zavidnoj razini, ali nemaju pretenziju biti fine dining restoran – formu podređuju kvaliteti jela, koja su izvrsnog okusa. I upravo zbog jednostavnosti, promocije domaćih namirnica i pristupačnih cijena, ali prije svega zbog promišljene i nadahnute izvedbe zaslužuju svaku pohvalu.
tekka
Svratili smo u Tekku i saznali što su novo i uzbudljivo pripremili za jesen
Radnička cesta 37b, Zagreb
Još jedan zagrebački restoran prepoznatljiv ponajprije po izvrsnom sushiju je i zagrebačka Tekka. Smješten na Radničkoj ulici, idealno je mjesto za poslovne sastanke i pauzu usred dana, a na najukusniji se način ovdje uživa u uvijek svježem sashimiju s nekoliko različitih vrsta ribe poput klasičnih tune i lososa, ali i orade, hobotnice, riblje ikre, gofa i brancina. Za nešto lakši ručak, u ponudi restorana Tekka su i salate, a za ljubitelje mesnih delicija tu su odresci. Ponuda vina također je više nego zanimljiva pa tako valja istaknuti kako se na vinskoj listi nalazi oko 150 etiketa iz cijelog svijeta, nekoliko maceriranih orange vina i izbor vina koja se toče na čaše.
takenoko
Sushi, tom yum i piletina s japanskog grilla samo su dio sjajne ponude ovog restorana
MASARYKOVA 22, ZAGREB
Zagrebački japanski restoran Takenoko već 18 godina uspješno posluje.Provjereno je mjesto za dobar sushi, no osim sushija ovdje će vas dočekati i čitav niz brojih azijskih specijaliteta poput tom yum juhe, woka s kozicama na kokosovom mlijeku ili pak tori teriyaki, pileći zabatak pripremljen na japanskom grilu.
balon
Hrskavi romb i sous vide hobotnica jela su zbog kojih se vraćamo u ovaj zagrebački restoran
PRISAVLJE 2, ZAGREB
Smješten nedaleko od rijeke Save, uz dječje igralište i zagrebački Boćarski dom, okružen šumom, s velikom natkrivenom terasom, već više od dva desetljeća ovdje ponosno stoji restoran Balon. Po dolasku chefa Stipana Iličića ovo se mjesto počelo svrstavati među zagrebačke adrese na kojima se odlično jede, a sam chef svojim je kuhanjem jasno poručio kako se ovdje jede nimalo pretenciozna moderna hrana pripremljena od lokalnih namirnica. I zbilja, jela kao što su njegova sous vide hobotnica i hrskavi romb s neobičnim, inovativnim i zabavnim elementima tjeraju na razmišljanje o povratku bez obzira na to želite li uživati u mesnim, povrtnim ili ribljim jelima.