Grad Zagreb

Scroll

Okrugljak

U ovaj zagrebački restoran dolazi se na dobra tradicionalna jela koja će vam ostati u sjećanju

Mlinovi 28, Zagreb

Smješten uz obronke Medvednice, u ulici Mlinovi, Okrugljak je jedan od onih sigurnih odabira kada je u pitanju domaća kuhinja. Uz ogroman vrt i ugodno, tradicionalno uređenje, ovo je mjesto za apsolutno opuštanje kako tijekom tjedna, tako i za posebne prilike vikendom. Teletina ispod peke, patka s ražnja, zagrebački, štrukli i različite štrudle samo su neki od klasika na koje se dolazi u Okrugljak. Obilne porcije, omamljujući mirisi i prepoznatljivi okusi stvoreni su za bijeg od gradskog asfalta, a najbolje od svega je što će vam do njega trebati manje od pola sata.

Vinodol

Svaki veći srednjoeuropski grad ima restoran u kojem možete upoznati presjek autohtone gastronomije te zemlje. U Zagrebu je to Vinodol

Ul. Nikole Tesle 10, Zagreb

Restoran Vinodol je, zbog duge tradicije i ustrajnosti da gostima baš uvijek ponudi vrhunsku hranu, prerastao u instituciju. Mjesto je u samom srcu metropole gdje možete uživati u janjetini uzgojenoj na pašnjacima Gorskog kotara, kušati sir iz Istre, pojesti odlične domaće štrukle sa sirom i vrhnjem iz Zagorja ili pak soparnik na drugačiji način. No, ovdje se, osim u lokalnim specijalitetima, uživa i u klasicima poput sočnog bifteka, brudeta od grdobine, zagrebačkog odreska i janjeće koljenice. Dio tradicije lako je vidljiv i među slasticama pa se tako na meniju Vinodola mogu pronaći deserti poput čuvene međimurske gibanice, a za one nešto suvremenijih ukusa tu su, primjerice, hrskave pavlove sa sezonskim voćem. Vinodol je, lako je zaključiti, mjesto stvoreno za klasičare, ali i one koji vole uživati u poznatim okusima na nešto drugačiji način.

Tač

Ako tražite domaće tradicionalne recepture i dobar izbor vina, ovo je jedno od najboljih mjesta u gradu

Vrhovec 140, Zagreb

Restoran Tač na Vrhovcu, u podsljemenskoj zoni, već 22 godine vodi obitelj Miletić. Bračni par Vesna i Tihomir predanim radom etablirali su Tač u jednu od najpopularnijih zagrebačkih adresa kad je riječ o domaćoj kuhinji. Njihov je program jednostavan: najsvježija sezonska namirnica, pripremljena na način da sačuva svoj identitet. Iako se temelji na poznatim jelima, ona su uvijek pripremljena na tehnički zavidnoj razini. Popis dnevnih jela ispisuje se kredom na ploči pa je odluku najbolje donijeti na licu mjesta. Ovdje ćete pojesti najsvježiju plemenitu ribu, školjke, kozice ili škampe, ili savur od plave ribe, jer Miletići na liniji svakodnevno imaju male ribare iz raznih dijelova Jadrana. Izboru mesa također se ovdje posvećuje velika pozornost – sve je domaće i od malih uzgajivača, kao i povrće, koje jednim dijelom uzgajaju i sami u organskom vrtu, koji se od ove godine vodi biodinamičkim načelima, a smješten je tik uz restoran.

bota šare

U ovaj restoran vratili su se gosti. Svi oni koji su dolazili na marendu, ali i oni koji su odlučili večerati ribu

UL. KRALJA ZVONIMIRA 124, ZAGREB

Usudili bismo se reći kako tražilica na pametnom telefonu ili putokaz za zagrebački restoran Bota Šare jednostavno nije potreban. Dovoljno je uputiti se u Zvonimirovu ulicu, u smjeru istoka, prema Ekonomskom fakultetu, da se osjeti miris svježe frigane ribe i ribljih domaćih jela. Bota Šare je, naime, jedan od najprepoznatijih zagrebačkih ribljih restorana u kojem se uživa u svježoj jadranskoj ribi, školjkama i rakovima. No osim klasika i jela poput ragua od liganja, gulaša od hobotnice i brancina na žaru s dnevnog menija, ovdje se pripremaju i sjajan sushi, sashimi, uramaki i druga čuda japanske kuhinje. S obzirom na prepoznatljivu kvalitetu, Zagrepčani tako baš uvijek mogu biti sigurni kako u gradu postoji mjesto s vrhunskim ribljim specijalitetima.