Slavonija
restoran waldinger
Obilne porcije odlično pripremljenih jela zbog kojih se isplati i dulje putovanje do Osijeka
Županijska ulica 8, Osijek
Odlučite li u Osijeku posjetiti samo jedan restoran, ozbiljno razmotrite onaj u sklopu hotela Waldinger u centru grada. Otkako je kuhinju restorana preuzeo chef Miroslav Sili, Waldinger se spominje samo u pozitivnom kontekstu, a ove godine dobio je i preporuku Michelinovih inspektora pa tako prepoznatljiva crvena tabla dodatno krasi stogodišnju secesijsku zgradu hotela Waldinger. Hrana u Waldingeru, baš poput ambijenta, nerijetko ostavlja bez riječi. Veliki izbor tradicionalnih hrvatskih sireva i suhomesnatih proizvoda, ali i modernija jela poput carpaccia od dimljenih pačjih prsa, goveđih obraza i fileta smuđa samo su dio bogate ponude, a zaželite li se slatkog, tu je uvijek dnevna ponuda poznatih zalogaja s malim pomakom.
lumiere
Svjetski klasici, wok, ali i mesni i riblji specijaliteti čekaju na poznatoj osječkoj adresi
Šetalište kardinala Franje Šepera 8, Osijek
Osječki restoran Lumiere smjestio se tik uz kino Urania i nedaleko od rijeke Drave pa tako, prigodno nazvan, nudi pogled na obližnji park i samu obalu. Restoran Lumiere bit će dobar izbor zaželite li se sočnog odreska, azijskih specijaliteta iz woka, ali i pikantne pljeskavice sa zapečenim grahom i krumpirom. Na njihovom šarolikom meniju pronaći ćete i punjene lignje i odreske tune ili lososa, domaći pršut te slavonske specijalitete kao što je smuđ. Među desertima pak prevladava klasika. U ponudi restorana Lumiere, naime, nalaze se već dobro poznati cheesecake i čokoladni souffle. Također, ljubitelje dobrih vina mogla bi zanimati činjenica da Lumiereova vinska lista obuhvaća skromnih 12 etiketa među kojima prevladavaju bijela vina lokalnih proizvođača.
american bar dollar
Tradicionalna američka kuhinja na osječkoj adresi nudi raskošne burgere, rebarca i pite
Županijska ulica 5, Osijek
Burgeri, tortilla wrapovi, rebarca i krumpirići te prženi kolutovi luka dio su stalne postave menija u osječkom American Bar Dollaru. Ovdje se dolazi po dozu slasnih američkih specijaliteta, ali i moćnih odrezaka. Zagrižene mesojede, naime, razveselit će šarolika ponuda koja uključuje jela T-bonea od pola kilograma i urugvajskog ribeyea od 300 grama, ali i teškaša od 750 grama za dijeljenje. Među burgerima posebnu pažnju pak privlači Death by Burger s mljevenim mesom koji dolazi u rasponu veličina od L do XXL te American Dollar Burger s kombinacijom mljevene junetine i domaće kobasice, coleslawa i mlade salate te popečka od krumpira. Kada su u pitanju deserti, ni tu se ne odskače od američkog stila pa tako svakako preporučujemo pitu od jabuka bogatog nadjeva, posluženu uz kuglicu klasičnog, ali nikako dosadnog sladoleda od vanilije.
zimska luka
Omiljeno mjesto Osječana nudi svježe i lokalne namirnice upakirane u novo ruho
Šamačka 4, 31000 Osijek, Osijek
Restoran hotela Osijek vjerojatno je najugodnije mjesto na kojem možete pojesti ručak u tom gradu. Iz elegantnog interijera kroz staklenu stijenu prostire se pogled na Dravu sa zimskom lukom gdje su usidrene brodice i po kojoj je restoran dobio ime, a onda je tu i opuštena atmosfera koja je zasigurno jedan od krivaca zašto je upravo ovo mjesto Osječanima među najdražima. Bez obzira dolazite li na obiteljski ili poslovni ručak, chef Tomica Đukić u svakoj će vas prilici razoružati jelima pripremljenim od lokalnih namirnica upakiranih u moderno ruho. Tako smo ovdje kušali sjajan file konfitiranog smuđa s mrvicama od čvaraka i umakom od paprike te teleći ombolo jakih, intenzivnih i onako pravih slavonskih okusa. Osim inovativnih jela, u Zimskoj idili ugodno nas je iznenadila i vinska lista koja je pak sastavljena od etiketa isključivo iz Slavonije i Podunavlja.